Regeringsbildningen 2018

Regeringsbildning 2018

Mailsvar från de politiska partierna i samband med riksdagsvalet 2018

Med tanke på den oro som uppkom vid valet 2018 och under den regeringsbildning som tog sådan tid, ville jag försöka få inblick i vart de olika politiska partierna stod vad gäller koalitioner av olika slag och vilken regeringsbildning de försökte åstadkomma. Jag följde utvecklingen som bland annat SVT och val.se presenterade och var orolig över situationen. Det blev ju ganska snabbt tydligt att regeringensbildningen skulle leda till ännu en mandatperiod med minoritetsregering.

Jag ville få svar på vissa frågor runt regeringsbildningen och det politiska spelet som skedde och mailade därför de olika partierna. Jag gjorde detta för att jag kände mig mycket tveksam till om det överhuvudtaget var lönt att rösta denna gång. Vissa sade att man alltid ska nyttja sin rösträtt, men i det stora hela kände nog många väljare i valet 2018 att deras röster inte spelade någon roll. Jag förfasade över att hela sjuklövern uppvisade så svaga partiledare. Vilket fick mig att stiga allt närmare – Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson stod stabilt rakt igenom alla debatterna och i intervjuerna gav han ett seriöst och pålitligt intryck. Ingen annan av de politiska ledarna uppvisade detta. Inga partiledare i sjuklövern höll måttet. Regeringsbildningen denna gång, skulle bli en katastrof för Sverige i 4 års tid.

Jag skrev till Moderaterna:

Jag tror att mycket av detta valresultat beror på att många känner sig osäkra på Kristoffersson – vilket givit röster till S i detta val. 

Det enda rimliga alternativet i dagsläget, är att ni bildar majoritetsregering med övriga allianspartier och Sverigedemokraterna och tar lite ansvar i denna situation. Be Kristoffersson att avstå statsministerposten till Ebba B T som är den ledare som kan styra upp situationen och ge oss en större trygghet och stabilitet. Ni från M har presenterat en för svag partiledare och det har ni  förlorat röster på. Liksom att ni förskjutit er mot vänster alltmer och blivit alltmer ett mer intetsägande mittenparti. 

 Fälldin klev väl fram som statsminister 1976 på detta sätt som jag föreslår? Lyft fram Ebba B T som statsministerkandidat för alliansen och Sverigedemokraterna i samarbete för att få en stabil majoritetsregering. Och se till att ruska av Annie L o Björklund så att de tar sina förnuft till fånga och kliver ur sandlådenivån. Ebba är den starkaste ledaren av alla er partiledaren och den som kan leda landet ur denna kalabalik. Låt henne kliva fram för att göra detta så slipper vi kanske ett omval och mycket tjafs. 

Försök ta till er av detta. Varken Löfven eller Kristoffersson har det rätta virket för att axla statsministerrollen och det visar ju också valresultatet. Folk i gemen känner tveksamheter runt detta. Tänk om och tänk nu i nya banor. 

Min analys är att V klivit ännu längre vänsterut för att L och C mer eller mindre har trängt dem genom att kliva över alltmer i vänsterblocket. Samtidigt har KD och M också klivit åt vänster och blivit de nya mittenpartierna och SD har också klivit åt vänster för att bli det nya högerblocket. Innan valet fick jag en väljarbroschyr hemsänd från SD vad gäller landstingsvalet. Hade jag inte vetat om att det var Sverigedemokraterna som skickat ut det, hade förslagen i deras partiprogram lika gärna kunnat vara de tidigare Moderaternas. Sverigedemokraterna står inte långt från er i vissa frågor, tvärtom har de tagit över era tidigare ställningstaganden. 

Så här som på bilden uppfattar väldigt många väljare situationen just nu. Är det så ni vill bli sedda?? Ni måste förstå att läget nu är allvarligt och fortsätter ni bete er på sandlådenivå förbrukar ni folkets förtroende totalt. Ju mer ni drar till vänster i era åsikter, desto otydligare blir ni och desto fler väljare förlorar ni. Nu förvirrar ni bara många väljare. 

Gör något drastiskt åt situationen!! Lyft fram Ebba BT som statsministerkandidat och bilda en majoritetsregering med allianspartierna och Sverigedemokraterna. Ebba är den starkaste ledaren, den som verkar kunna ta ansvar och som uppvisar bästa samarbetsförmågan och som är tydligast, hon har karisman hos en president. Ta det steget NU!! Folket behöver en sådan lösning.”

 

Moderaterna verkade inte se, hur lite makt de hade att påverka utgången under regeringsbildningen. De verkade inte heller förstå att Alliansen var under upplösning och att L och C absolut inte ha en regeringsbildning med M och KD:

Moderaterna svarade 2018-09-11:

Vi kommer inte att släppa fram en röd-grön regering igen utan vår målsättning är att bilda en Alliansregering med Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Vi kommer också rösta emot Stefan Löfven i den obligatoriska statsministeromröstningen när Riksdagen öppnar igen.

Det är inte aktuellt att samarbeta med eller förhandla med Sverigedemokraterna. Det är ett parti med auktoritära rötter, oansvarig ekonomisk politik och som säger nej till EU och NATO. Sverigedemokraterna är inte heller ett borgerligt parti utan ett populistparti med enkla lösningar på svåra problem. De har även själva medgett att det saknas 30 miljarder kronor i deras budgetförslag. Ett sådant parti kan inte ingå i Sveriges regering eller vara underlag till en borgerlig regering.

Moderaterna kommer att samarbeta med Alliansen, vi respekterar de väljare som valt att rösta på ett annat parti än på Moderaterna, men vi har svårt att samarbeta med ett parti som vi inte delar grundläggande värderingar med. Dock värnar vi ett vuxet samtalsklimat, det har vi lyft fram i valrörelsen, det kommer vi att agera efter i Riksdagsarbetet, även mot dem som vi inte samarbetar med, men med respekten mot dem och deras väljare att de också ska få komma till tals.”

Moderaterna släppte fram en röd-grön regering och förlorade samtidigt C och L till denna. Moderaterna minimerades och förlorade oerhört mycket makt.

Moderaterna verkade inte heller inse att Sverige inte behövde en ny minoritetsregering, utan en stark regeringsbildning med en stark majoritetsregering. Med det valresultat som blev, blev det ju platt pannkaka för hela sjuklövern. Folket visade att de inte var säker på vilket parti som verkligen var starkt nog att leda det söndertrasade Sverige vi har idag.

 Jag svarade tillbaka 2018-09-11:

”Tack för ert svar! Jag blir dock bekymrad över er inställning i det läge ni befinner er i. Om ni tänker försöka bilda en ny regering med bara allianspartierna, ger ni folket ett ny mandatperiod med minoritetsregering vilket jag ser som ännu mer oansvarigt än att faktiskt börja samarbeta med Sverigedemokraterna. Ni har ju förlorat politiker till Sverigedemokraterna just för att ni drar iväg åt vänster alltmer. De som tidigare röstat på M vill nog inte att ni ska ha vidare samarbete med S och Löfven! Se till att han kommer bort från så mycket av beslutandet som möjligt och närma er inte S såsom det ser ut som att ni faktiskt därmed hellre öppnar upp för än att stå stadigt i högerblocket och hellre ta ett samarbete med Sverigedemokraterna. 

Jag är inte lika fördömande av Sverigedemokraterna som ni inom M är. De har ett förflutet som kan ifrågasättas men de har klivit längre till vänster in på högerblocket och står nu i många frågor där ni i M gjorde förut. Sverigedemokraterna skulle snarare kunna klassa sig som ”de nya Moderaterna” medan ni är på våg på tok för långt vänsterut – och det förvirrar många väljare. 

Om ni försöker genomdriva att alliansen ska få bilda minoritetsregering utan Sverigedemokraternas hjälp, är det troliga att det kommer att gå till ett omval. Ni kommer inte att bli omtyckta om ni försätter Sverige i ytterligare en mandatperiod med minoritetsregering. Det är detsamma som att om det går till omval, ger ni vänsterblocket per automatik majoritet och då får vi dras med Löfven o Co ytterligare en mandatperiod. Det skulle vara betydligt mindre ansvarstagande än om ni faktiskt sansar er och försöker bilda majoritetsregering med Sverigedemokraterna o allianspartierna. Nu är ni totalt låsta och har skygglappar på vilket förmodligen leder till omval till förmån för S i första hand. Se till att ni visar att ni tar mer ansvar än orsakar Sverige detta!! Ni kommer inte att lyckas genomdriva att ni ska få bilda en minoritetsregering. Och försöker ni samarbeta med de på vänsterblocket runt detta, tappar ni totalt förtroende. 

Ebba är den enda partiledaren som hittills har visat störst ledaregenskaper och vilja att ta ansvar. Hon verkar vara en klok tjej. Lyssna mer på vad hon ser för scenarier. Det är ju faktiskt inte BARA Sverigedemokraterna som just nu har en vågmästarroll utan även L och C som lika gärna kan sätta sig i knät på Löfven – med följden att samdlådefasonerna lär fortsätta. Det är inte alls säkert att ni får med er C och L i en mycket svag minoritetsregering. 

Varför tror ni på M att S fortfarande fick så starkt stöd ute hos väljarna i detta val, trots att Löfven gjort tabbe efter tabbe genom hela sin mandatperiod? Mycket beror det på att ni i M inte tagit fram en stark partiledare. Ni valde totalt fel människa och det visar sig i valresultatet. Han är minst lika lite lämpad som statsminister som Löfven är. Och det visar ju valresultatet om något. Gör något åt den saken!! Annars är ni totalt körda. Liksom vi medborgare kommer att vara totalt körda. För hur ska det kunna komma något gott ur ert förslag på minoritetsregering med en totalt splittrad allians där flera partiledare brister eller uppträder som starka bråkmakare? Ni fokuserade så starkt på ert hat och förakt mot Sverigedemokraterna att ni glömde totalt bort att se vad som skett till vänster om er. Detta ser jag såsom väljare som totalt oansvarigt av er. Varför har ni totalt tappat ansvarstagandet och er värdighet? Fortsätter ni på det spår ni tagit in på, kommer ni till nästa val ha minimerats till någonstans i storlek mellan L och C vad gäller väljarantal. Nu måste ni börja begrunda vad ni gör för fel!! 

Och – ta nu hjälp från Ebba B T i första hand. Hon verkar vara en klartänkande analytiker och strateg. Och, hon är den enda av partiledarna som skulle kunna styra upp detta i rätt riktning. Hon är den ledare Sverige behöver just nu!” 

 

För att få fram socialdemokraternas strategier skrev samtidigt till Socialdemokratiska politikern Christian Sharf 2018-09-25:

 

”Hej Christian!

Nu börjar jag som väljare bli riktigt orolig…. Ni tänker väl inte släppa fram alliansen och Kristersson till att få bilda regering???
Annie Lööf är hatad av oerhört många och hon beskrivs som en opålitlig, maktgalen ulv i fårakläder. Både L och C framstår såsom vänsterradikala som härjar och hatar allt och alla, beskyller oskyldiga för att vara rasister etc, t o m inom sina egna partier. Löfven har räckt fram handen och säger att han är beredd till en blocköverskridande regering med L och C, men skulle det överhuvudtaget kunna fungera, med tanke på samarbetssvårigheterna som både Lööf och Björklund uppvisar??? Kommer det inte att bli ständiga konflikter i regeringen då? Skulle det vara möjligt att ni försöker bilda regering med MP, V och KD (istället för C)??? Vad ni än gör, sätt er inte i knät på Annie Lööf! Låt det hellre gå till omval. Tror faktiskt att Stefan Löfven har fel där, det är nog ganska många väljare som hellre vill se ett omval, för att folket ska kunna få en ärlig chans att avgöra i detta kaos om hur vi vill ha det. De som skulle förlora mest på ett omval, är MP, L och KD tror jag, men även M skulle förlora många röster.

Och Kristersson ifrågasätts alltmer utifrån de mutskandaler han verkar vara inblandad i. Häromdagen fick jag följande information. Jag skrev i en diskussionstråd som moderaten Mikael Odenberg startat på sin tidslinje och länkade ut denna info – varmed han direkt raderade mig som vän och raderade inlägget. De inom M vill uppenbart inte att denna info ska komma ut och de är uppenbart att de försöker mörka informationen för sina egna väljare. Kan ni på något sätt använda er av denna info för att stoppa Kristersson??? Få ut denna info i media så att folk och moderata väljare uppmärksammar detta? Kan ni på något sätt få ut denna info om Kristersson till allmänheten, kan ni i S vinna på detta vid ett omval. Det kommer att gagna vänsterblocket. Få ut infon och driv det därefter till ett omval istället för att försöka skapa omöjliga konstellationer. L och C har ju redan tappat väljare efter valet bara för att de tjafsar så mycket. Ni i S har allt att vinna på ett omval.

Med vänlig hälsning

Marianne Jordhén”

 

Jag skickade med ett inlägg som då figurerade på Facebook:

INTE MIN STATSMINISTER!
VIKTIGT INLÄGG
OBS! UPPDATERAT MED KÄLLOR!

Ulf Kristersson har i någon slags yra fått för sig att han ska bli Sveriges nya statsminister. Han ska leda landet mot bättre tider efter det ”förfall” som den rödgröna regeringen skapat. Att borgarna körde landet och välfärden i botten under åtta år och att S+Mp+V nu kämpat febrilt för att rädda skutan är inget han talar om. Här är några andra saker han inte talar om:

  1. Under sin tid som socialborgarråd i Stockholm sålde Kristersson ut förskolor och assistansbolag till ett värde av 81 miljoner kronor – för 3,4 miljoner kronor. På bara tre år gjordes vinster på 65 miljoner i dessa verksamheter. Till exempel såldes Kulturkrabatens förskolor i Årsta för 635.000 kronor och redan året efter hade den nya förskolechefen tagit ut 9 miljoner i vinst och köpt en gård för bolagets pengar för 2 miljoner. Vantörs Hemtjänst såldes för 69.500 kronor och redan efter nio månader gjorde man vinst på 5,4 miljoner. Utförsäljningarna har i flera instanser, bland annat av regeringens egna utredare, dömts ut som olagliga men Kristersson och Moderaterna har avfärdat och stridit för att allt har gått rätt till.
  2. Som socialborgarråd så bodde Kristersson i en fin lägenhet i central Stockholm. Enda problemet är att lägenheten tillhörde föreningen Ersta Diakonisällskap och var avsedd för svårt sjuka och hemlösa. Stockholm stad köpte tjänster av föreningen för flera miljoner och en förundersökning om mutbrott inleddes men lades snabbt ner.
  3. 2005 uppdagades en stor barnhandelshärva där barn i Kina kidnappades och såldes för adoption till USA och Europa. Kristersson var vid tiden ordförande för Adoptionscentrum och valde att mörka skandalen, trots att flera av de adoptioner som gått genom Adoptionscentrum skett genom aktuella skandalbarnhem i Kina.
  4. Under sin tid som socialförsäkringsminister bosatte sig Kristersson med sin fru i en attraktiv lägenhet i Stockholm. Lägenheten införskaffades utanför bostadskön, genom kontakter med bostadskapitalisten Stefan Ränk, VD för bolaget Einar Mattsson. Kristersson hade lämpligt nog tidigare sålt ut 1200 allmännyttiga lägenheter till bolaget för 6.600 kronor kvadratmetern. Kristersson fick dock bo kvar trots att han och hustrun bodde på andra adresser – ett regelbrott som hyresgäster i vanliga fall blir vräkta för.
  5. Under större delen av 2001 anlitade Kristersson svart städhjälp och betalade en lön på 70-80 kronor i timmen.
  6. Under 2015-2016 åkte Kristersson 668 taxiresor för skattebetalarnas pengar. Notan blev 113.000 kronor. Detta trots att alla riksdagsledamöter tilldelas ett gratis SL-kort och ska främst åka kollektivt. När TV4 konfronterade Kristersson sa han att det var jobbigt att åka kollektivt eftersom han ofta har bagage med sig.
  7. Under 2007, när Kristersson var socialborgarråd så åkte han och hans fru till Kina var trejde månad för 128.000 kronor. Självklart skattefinansierat. Kristersson påpekade att han var där för att föra samtal om mänskliga rättigheter och demokrati medan kritiker menar att i själva verket följde han med sin fru som för Swedish China Tradecouncils räkning sålde marknadsinformation.
  8. När Kristersson valdes in i riksdagen i början av 90-talet sa han att hans mål var att ”bekämpa och avveckla välfärdsstaten.” I boken ”Non-working generation” 1994 jämför han det svenska välfärdssamhället och fackets inflytande med apartheidsystemet i Sydafrika.
  9. 2013, under sin tid som socialförsäkringsminister, sa Kristersson att den som är anställd ska själv ansvara för att vara i form och kunna jobba längre. 2001 så uttalade han sig om att psykiskt sjuka borde gå till jobbet istället för att ligga sysslolösa hemma. I boken ”non-working generation” skriver han även att 40-talister är lata och skor sig själva och lämnar notan till de som kommer efter.
  10. När den borgerliga regeringen föreslog att pensionsåldern skulle höjas så motiverade Kristersson detta med att ”man har ett ansvar att hålla sig i fysisk trim. I vissa jobb ingår det som en del av jobbet att hålla sig i trim. Andra tvingas fysiskt tänka på det, hur ska jag hålla mig i fysisk form?”

Ulf Kristersson har gjort politisk karriär genom att köra över och sko sig på sjuka, hemlösa, bidragstagare och till och med oskyldiga utsatta barn. Ulf Kristersson kommer aldrig vara min statsminister.

——Källor——
Utförsäljningarna:
https://aip.nu/2017/09/17/kristerssons-olagliga-affarer/
https://www.dn.se/ekonomi/utforsaljningar-med-miljonrabatt/

Lägenheten tänkt för sjuka och hemlösa/mutbrottskandal:
https://www.svd.se/m-topp-fick-bostad-av-ersta
https://youtu.be/4EQ0EVlH1u4
https://www.svd.se/lagenhetsaffar-blir-aklagarsak

Adoptionsskandalen:
https://www.aftonbladet.se/…/kristersson-svek-de-stulna-bar…
https://www.aftonbladet.se/…/kristersson-tystade-larm-om-st…

Lägenheten via riskkapitalbolag:
https://www.aftonbladet.se/nyhet…/a/rLz7n3/brot-mot-reglerna
https://www.svt.se/…/nya-ministern-fick-hyresratt-genom-kon…

Svart städhjälp:
https://www.svd.se/kristersson-kopte-svart-stadhjalp

Taxiresor:
https://www.svd.se/manga-taxiresor-for-kristersson
https://www.expressen.se/…/ulf-kristerssons-saftiga-taxino…/

Kinaresor:
https://www.svt.se/ny…/lokalt/stockholm/kritik-mot-kinaresor
http://www.dagensarena.se/redaktio…/best-of-ulf-kristersson/

Citat om sjuka och arbetstagare:
http://www.dagensarena.se/redaktio…/best-of-ulf-kristersson/
https://www.aftonbladet.se/…/psykiskt-sjuka-kan-tvingas-til…
https://www.aftonbladet.se/…/psykiskt-sjuka-ska-spotta-i-na…
https://www.dn.se/…/psykiskt-sjuka-kan-ordineras-att-ga-ti…/

 

2018-09-25 skrev jag till Miljöpartiet för att få höra deras ståndpunkter:

”Nu börjar jag som väljare bli riktigt orolig…. Ni tänker väl inte släppa fram alliansen och Kristersson till att få bilda regering???
Annie Lööf är hatad av oerhört många och hon beskrivs som en opålitlig, maktgalen ulv i fårakläder. Både L och C framstår såsom vänsterradikala med viss högerpolitik och de härjar och hatar allt och alla, beskyller oskyldiga för att vara rasister etc, t o m inom sina egna partier. Löfven har räckt fram handen och säger att han är beredd till en blocköverskridande regering med L och C, men skulle det överhuvudtaget kunna fungera, med tanke på samarbetssvårigheterna som både Lööf och Björklund uppvisar??? Och då utesluts ju återigen V som egentligen ligger närmare S och MP. Kommer det inte att bli ständiga konflikter i regeringen då? Skulle det vara möjligt att ni försöker bilda regering med S, V och KD (istället för C)??? Vad ni än gör, sätt er inte i knät på Annie Lööf! Låt det då hellre gå till omval. Tror faktiskt att Stefan Löfven har fel där, det är nog ganska många väljare som hellre vill se ett omval, för att folket ska kunna få en ärlig chans att avgöra i detta kaos om hur vi vill ha det. De som skulle förlora mest på ett omval, är alliansen.

Och Kristersson ifrågasätts alltmer utifrån de mutskandaler han verkar vara inblandad i. Häromdagen fick jag följande information. Jag skrev idag i en diskussionstråd som moderaten Mikael Odenberg startat på sin tidslinje och länkade ut denna info – varmed han direkt raderade mig som vän och raderade inlägget. De inom M vill uppenbart inte att denna info ska komma ut och de är uppenbart att de försöker mörka informationen för sina egna väljare. Kan ni på något sätt använda er av denna info för att stoppa Kristersson??? Få ut denna info i media så att folk och moderata väljare uppmärksammar detta? Det kommer att gagna vänsterblocket. Få ut infon och driv det därefter till ett omval istället för att försöka skapa omöjliga konstellationer. L och C har ju redan tappat väljare efter valet bara för att de tjafsar så mycket. Ni i MP har nog allt att vinna på ett omval, för om infon om Kristersson kommer ut och L- och C fortsätter att tjafsa såsom de gör, är det nog troligt att L- och C-väljare flyr över till MP och S.”

Miljöpartiet svarade då för en gångs skull:


”Hej Marianne!

Tack för dina synpunkter! Från kansliets sida har vi tyvärr inte möjlighet att spekulera i detaljer kring eventuella regeringsförhandlingar, som du säkert förstår. Mer generellt kan vi säga att Miljöpartiet strävar efter att ingå i regering med största möjliga gröna inflytande. Vi vill gärna fortsätta det samhällsbygge som vi har påbörjat i regering tillsammans med Socialdemokraterna. För att få ett mer stabilt parlamentariskt läge vill vi gärna bredda regeringens stöd i riksdagen.

Vi utesluter naturligtvis helt och hållet alla tänkbara typer av samarbeten och stöd av Sverigedemokraterna. Med tanke på Moderaternas högersväng och nedskärningar på miljön och klimatet ser vi det som mycket osannolikt med ett närmare samarbete med Moderaterna eller en moderatledd regering kommande mandatperiod. I övrigt vill vi inte rangordna partier utan kommer att söka samarbeten där vi får största genomslag får vår politik. Vi gör vårt bästa för att säkerställa att Sverige får en regering som fortsatt prioriterar klimatfrågan, solidaritet och ett långsiktigt samhällsbygge.”

 

Jag skrev ett liknande brev till Vänsterpartiet (och som alltid tagit sig tid att svara artigt och trevligt på mina mail, vilket jag måste ge dem credit för!) – och fick följande svar:

 

”Hej Marianne!

Tack för ditt mail. Vi ser en växande vänsterrörelse och Vänsterpartiet har växt med över tiotusen medlemmar bara i år. Alla som vill jobba för ett Sverige för alla behövs i den rörelsen för att pressa politiken åt vänster. Det kommer vara en mycket hög prioritet för oss att bygga upp ett sådant tryck från vänster de närmaste åren, oavsett vilken regering som sitter.

Vänsterpartiet har och kommer att fortsätta agera för att få en regering utan några borgerliga partier. Med det valresultat som nu är så kan dock regeringsbildningen bli väldigt komplicerad, så om det visar sig omöjligt att få till en vänsterregering är vi alltid beredda att förhandla OM vi kan få igenom vänsterpolitik.

Det handlar inte om att vi vill ha makten för sakens skull. Att V skulle ingå i en regering där även C och L ingår är osannolikt. Det handlar om att vi vill använda våra positioner i riksdagen för att blockera en regering som leds av Moderaterna och i praktiken kontrolleras av Sverigedemokraterna.”

 

2018-09-25 fick jag svar från Socialdemokraterna:

 

Hej Marianne,
tack för ditt mejl.

Stefan Löfven är även efter omröstningen den mest logiske regeringsbildaren. Han företräder riksdagens klart största parti och samlar det största regeringsunderlaget. Omröstningen har inte förändrat mandatfördelningen i riksdagen.

I det här parlamentariska läget behöver nästa regering ha blocköverskridande stöd om den inte ska bli beroende av Sverigedemokraterna. Vi behöver lämna blockpolitikens låsningar för att ta landet framåt.

Väljer de borgerliga partierna att försöka regera som minsta block, då gör de sig som sagt beroende av Sverigedemokraterna.”

 

Jag har letat i min mailinkorg efter ytterligare ett svar jag fick från Socialdemokraterna och som visade att de bara väntade ut alliansens splittring. Sossarna visste att de inte behövde anstränga sig i det kaos som rådde, för Centern och Liberalerna blev deras marionetter ändå. Detta framgick mycket klart i det mail jag nu inte hittar i min mailinkorg.