Företag efter arbetslöshet

Att starta företag efter långtidsarbetslöshet

Aktivitetsstöd
Man brukar i regel säga att det tar 3-5 år att etablera ett företag. Såsom arbetssökande har du 6 månader på dig att få in intäkter i din verksamhet, då du enbart får stöd i form av aktivitetsstöd de första 6 månaderna såsom företagare. Klarar du det?

När man startar företag då man går från att vara långtidsarbetslös, får man starta företaget på fel sätt. Man börjar med att gå en Starta Eget-kurs genom Arbetsförmedlingen. Där får man jobba fram en marknadsplan och en affärsplan. Lära sig lite om ekonomi och försäkringar. Man får göra en marknadsundersökning. Under förutsättning att ens affärsidé är hållbar, kan man därefter få ett beslut från Arbetsförmedlingen att starta eget företag. Man beviljas aktivitetsstöd i 6 månader.

Undvik det extra stödet om 60.000 för funktionskodade

Är man funktionskodad vid Arbetsförmedlingen kan man även få ett särskilt stöd vid start av egen näringsverksamhet om maximalt 60.000 SEK. Detta rekommenderar jag er att avstå från, då Arbetsförmedlingen kräver tillbaka stora delar av detta om man lägger ner verksamheten inom 3 år.

Det hjälper inte att man följer deras direktiv

Även om man följer deras direktiv, blir man återbetalningsskyldig för kostnader de sagt har varit ok. Vid den årliga uppföljningen har ingen sagt något om hur jag spenderat pengarna, utan jag fick ett tyst ok. Men när jag tvingades stänga ner min business…. godkände de plötsligt inte vissa av kostnaderna jag haft. Fastän jag gjort exakt som de sagt? Deras skriftliga direktiv om detta är mycket bristfälliga. Och tyvärr har jag ganska mycket dålig erfarenhet av Arbetsförmedlingen från mina arbetssökande år varför inte detta gör saken bättre precis.

Jag fick t ex veta att jag kunde köpa ersättningsgarderober om jag använde min klädkammare som lagerlokal. Dessa ersättningsgarderober har nu inte godkänts av Arbetsförmedlingen. De har alltså sagt en sak och sedan ändrat sig. Likaså skulle jag få köpa t ex visitkort för dessa pengar. Eftersom jag hade två olika verksamheter krävdes det 2 olika visitkort. Arbetsförmedlingen har endast godkänt ena visitkortet som giltig kostnad.

Risken att hamna vid Kronofogden om du lägger ner företaget inom 3 år

Det där bidraget är alltså en fälla som det är bäst att undvika. Tvingas man lägga ner verksamheten inom 3 år är det troligt att man inte har pengarna de vill kräva tillbaka. I mitt fall 25.000 SEK som nu har gått till Kronofogden fastän jag har handlat i god tro och jag följt deras givna direktiv. Det känns bittert. Jag trodde att jag skulle bli skyldig runt 6.000 SEK, vilket i mitt fall torde ha varit rimligt. Inte 25.000 SEK.

Arbetsförmedlingens beslut går ej att överklaga

Dessutom går det inte att överklaga deras beslut, de är högsta instans för beslutsfattandet runt detta ekonomiska stöd, som ges till de svagaste på arbetsmarknaden, dvs de som egentligen har det svårast att få igång ett företag för att de är funktionskodade och sjuka på något sätt. Såsom svag har man ingen chans att överklaga eller få rätt i sak. Man är i totalt underläge. Jag testade därför att få saken prövad vid Justitieombudsmannen men de avslog min förfrågan direkt.

Totalt utelämnad

Man är totalt utelämnad till den som sitter och beslutar om detta vid Arbetsförmedlingen. Mycket illa för den som drabbas. I mitt fall drabbas jag med 25.000 SEK i skuld vid Kronofogden och 3 års prickning efter att skulden avbetalats – eller avskrivits efter 5 år. Som max 8 års straff för att jag blivit våldsutsatt och därför tvingats lägga ner mitt företag innan det gått 3 års tid. I en sitation då jag redan befinner mig i underläget att vara helt utanför samhället, långtidsarbetssökande och sjuk. Det finns ingen pardon. Ingen rimlighet i detta. Så snälla, gör inte samma misstag som jag gjorde. Jag skulle aldrig ha tackat ja till deras erbjudande, det var att gå rakt in i en fälla.

Avsaknad av nätverk

Har man varit långtidsarbetslös och sjuk, saknar man ofta det nätverk som krävs för att man ska kunna få igång en fungerande verksamhet. Man får aldrig tid att bygga upp affärskontakter och komma till stånd med överenskommelser med affärspartners. Man startar helt utan att ha några givna kunder.

Sök kunder först!

Start av eget företag
Jag skulle ha satsat mer på att bygga kundrelationer och marknadsföra mig i början – och mindre tid på att organisera upp verksamheten.

Jag började definitivt i fel ända. Jag började bygga mitt lager och webshop, fixa en massa praktiska saker – för att ha något att erbjuda kunderna i slutändan. Men det innebar att jag brände 3 av 6 månader på att bara komma i ordning och bygga en grund. Jag var osäker och ville verkligen visa att jag hade något bra att leverera och erbjuda. Men den tid som jag lade ned i början av företagandet, skulle jag egentligen ägnat åt att leta upp kunder som kunde börja handla av mig.

Sök kunder först och bygg upp ett kundunderlag. Och det kan du redan göra innan du startar ditt företag. Se till att du redan har några betalande kunder på gång när du kör igång med din verksamhet!

Starta Eget-kurserna är ett stort risktagande för arbetssökande

Detta är nog också just det som gör, att starta eget-kurserna via Arbetsförmedlingen sällan kommer att hjälpa en långtidsarbetslös människa ut i egen försörjning. De arbetssökande har ofta för bristande professionellt nätverk för att lyckas såsom företagare. Det tar också längre tid att dra igång ett företag om man saknar de rätta kontakterna och har någon typ av arbetshinder.

För att få igång en hållbar business krävs det att man har en solid ekonomi att luta sig mot. Att man har ett kapital som man kan klara sig på under lång tid. Vilka långtidsarbetslösa har det? Över 50 % av dagens arbetslösa är ruinerade och beroende av ekonomiskt bistånd från Soc. Utan säkerhet är det svårt att få igenom ett företagslån.

Många nyföretagare lägger ner sin verksamhet

 

År 2018 fanns det 1 136 132 företag registrerade i Sverige. Det fanns 473 700 registrerade företagare i maj 2019. Antalet företag har ökat över tid. Samtidigt är det alltfler företag som läggs ner inom de första 3 åren. 99,7 % av alla företag är privatägda just nu. 49 procent av företagen bedrivs som enskild firma och 39 procent som aktiebolag. Ungefär 76.000 företag avaktiveras eller läggs ner varje år enligt SCB.

 

Billigt att driva egen hemsida

Du som väljer att inte driva en webshop utan bara behöver en hemsida för att marknadsföra din verksamhet kommer lindrigt undan rent ekonomiskt. Det kostar ca 150 SEK/år att abonnera på ett domännamn och jag betalar ca 1000 kr/år för att ha ett webbhotell. Då ingår det att man kan bygga sin hemsida via olika typer av program. Jag valde att bygga denna hemsida i WordPress, som erbjuder många gratismallar för hemsidor och bloggar. Jag har valt att köpa domän och webhotell från Binero, som alltid har givit otroligt bra service.

Varumärkesskydd, bolagsregistrering och momsregistrering

Du behöver också fundera på om du behöver varumärkesskydda ditt företagsnamn eller något annat i din verksamhet, vilket man ansöker om hos PRV för några tusen per varumärkesansökan. Om du får igenom ett varumärkesskydd inom Sverige, gäller detta i 10 år. För mig kostade mina två ansökningar om varumärkesskydd närmare 10.000 SEK varav jag fick avslag på den ena ansökan. Därutöver är det bra att registrera företagsnamn vid bolagsverket, vilket kostar runt 1000-lappen vill jag minnas. För att bedriva företag krävs det också att du momsregistrerar dig. Smidigast är att gå in på http://www.verksamt.se för att registrera din verksamhet och momsregistrera dig.

 

Bokföringsprogram

bokföring momsdeklarationer bokslut
Om du inte är jätteduktig på bokföring, momsdeklarationer och bokslut, rekommenderar jag dig att delegera de uppgifterna till en revisor och att du själv istället satsar på att göra det du är allra bäst på! Tänk på att tid är pengar!

Jag valde i början att använda mig av Speedledgers bokföringsprogram, men insåg ganska snart att det inte fungerade. De hade någon bugg i systemet som gjorde att transaktionerna på mitt privata bankkonto kom med i bokföringen när programmet skulle inhämta transaktionerna från mitt företagskonto vid Handelsbanken.

Därför gick jag efter bara 2 månader över till Fortnox bokföringsprogram, som fungerat jättebra, men jag valde också samtidigt att anlita en auktoriserad revisor för att få allt rätt. Kan varmt rekommendera Fortnox, som inte bara har bokföringsprogram utan där du även kan köpa till fakturering t ex.

Fortnox är nu uppköpta av Visma, har jag hört.

Skatteverkets revision

När man startar eget, har Skatteverket fantastiskt bra informationsmöten där de berättar om hur man bäst kommer igång med sin business rent skattemässigt och vad man har att förhålla sig till gentemot Skatteverket. Dock berättade de inte hur övernitiska de kan vara vid bokföringsrevision och jag blev en av dem som råkade ut för detta.

SkatteverketSkatteverket valde att göra totalrevision på mina första 8 månaders bokföring och 107 verifikat. Under 2 års tid. Jag trodde att jag skulle bli galen på handläggaren till slut. Och det blev ju även min revisor. Hur kan man få så lite gjort på så lång tid, undrar jag?

Till slut brast det för mig, varför jag framförde mina klagomål till en tillförordnad chef till den övernitiska handläggaren. Jag tilldelades en ny handläggare. Plötsligt var utredningen över i ett litet nafs. Men det tjafset kostade oerhört mycket tid, magknip och pengar. Tid och energi jag hade velat lägga på att försöka sälja mina varor och tjänster. För att få igång min verksamhet.

Att Skatteverket betedde sig såsom de gjorde, bidrog mycket till att jag till slut inte orkade driva min verksamhet utan fick lägga ner alltsammans. Det tärde något enormt på mig med de turerna och jag som har en sjukdomsbild i botten, orkade inte med denna häxjakt.

 

 

Att driva webshop

Det finns tre olika sätt att starta en webshop på.

 1. Bygga egen webshop själv från grunden. När du abonnerar på webhotell och köper ett domännamn, erbjuds du ofta olika program att bygga din hemsida med inklusive program för även webshopar. Men att få en fungerande webshop är ganska komplext och för att välja detta alternativ bör du således vara duktig både på hur man bygger webshopar i sådana program, kopplar på betalrutiner och hur sökoptimering fungerar.
 2. Man anlitar ett IT-företag som bygger webshopen åt en. Kostnaden ligger på ca 20-25.000 SEK.
 3. Abonnera på ett färdigt webshopsprogram, där du betydligt mycket enklare kan lägga upp dina varor och få till fungerande betalrutiner. Men där du fortfarande måste åstadkomma en bra sökoptimering för att bli synlig då folk googlar på dina produkter på nätet. Jag återkommer om sökoptimering längre ner i detta inlägg.

 

 

Kostnader runt att driva en webshop

Det finns åtskilliga företag som erbjuder dessa tjänster och många som startar webshop, väljer att ingå avtal med Klarna för att få fungerande betalrutiner. Det döljer sig dock en del kostnader mot vad de först upplyser om.

Jag valde att abonnera på Sitoos webshopsprogram. Här nedan kommer jag att redovisa kostnaderna för att få igång och driva webshopen:

Hyra av webshopsprogram:

Sitoo webshop 6 månaders abonnemang:                7.740 SEK

Sitoo anslutningsavgift:                                                   495 SEK

Fakturaavgift:                                                                        29 SEK

Moms:                                                                               2.066 SEK

Totalt för första 6 månaderna:                        10.330 SEK

 

Sitoo förnyelse var 6:e månad:                                     7.740      SEK

Faktureringsavgift:                                                               29       SEK

Moms:                                                                                1.942,25 SEK

Totalt:                                                                           9.711      SEK

 

Jag väljer att redovisa även momsen, för att du lättare ska kunna göra en bedömning av den totala kostnaden.

 

OBSERVERA UPPSÄGNINGSTIDEN!

Man har alltid en uppsägningstid innan huvudförfallodatumet att beakta om man vill lägga ner sin webshop, annars blir man tvingad att betala årsavgiften om 14.880 SEK ytterligare ett år.

 

Klarna Checkout betalrutiner

Att koppla upp Klarna Checkouts betalrutiner till min webshop visade sig bli en dyr historia och bitter erfarenhet.

Startavgift Klarna Checkout Sverige                       3.995        SEK

Moms:                                                                               998,75 SEK

Totalt:                                                                      4,993,75 SEK

 

Månadsavgift Klarna Checkout:                                  599       SEK

Moms på månadsavgiften:                                            149,75 SEK

Totalt per månad:                                                   748,75 SEK

 

Klarnas factoringavgift

Därutöver tillkommer en procentuell avgift som Klarna tar ut för varje transaktion, en så kallad Factoringavgift. Denna factoringavgift låg i början på ca 2,9 % av försäljningsbeloppet för mig.

Klarna
Att tampas med Klarna har varit fruktansvärt jobbig process. Det går inte att få rätt i sak gentemot det bolaget och de agerar inte hederligt, är vad jag anser personligen. Jag vill aldrig igen ha göra med det bolaget!

Jag har dålig erfarenhet av Klarna

Klarna har i övrigt varit mycket svåra att ha göra med, är min erfarenhet. De har inget bra kundbemötande. Jag lade t ex en order via Wish och det utlovades då att fakturan skulle komma 2 veckor efter att sista varorna levererats.

Därefter har de struntat i att skicka ut en första originalfaktura (som de sade sig ha skickat 2-3 månader tidigare men som inte nått mig…) för att sedan helt plötsligt skicka ut inkassokrav via deras inkassobolag Segovia – innan sista varorna hade anlänt. Kostnaderna de lägger på i och med detta är hutlöst höga och de håller ju inte vad de lovar.

Klagomål mot Klarna

Googlar man på Klarna, man man finna ganska många klagomål som riktats mot detta bolag just på grund av liknande händelser som jag beskriver. När man ringer för att försöka reda upp problemen, blir man mycket illa bemött.

Därför rekommenderar jag er som ska koppla någon slags betalrutin till ert företag, att göra det via annan leverantör av sådana tjänster.

Säg upp tjänsten i god tid innan huvudförfallodatumet!

Man kan tycka att 599 kr/månad inte är en så hög avgift, men då ska man ändå tänka på att det på ett år blir 7.188 kronor i löpande kostnad. Klarna upplyste inte vid ingånget avtal mer än i finstilt text om att man måste säga upp betalrutinerna en viss tid innan huvudförfallodatumet. Annars åker man på att betala avgifterna i ytterligare ett år. Om du alltså beslutar att lägga ner din webshop när det återstår mindre än 1 månad till huvudförfallodatumet, åker du på att fortsätta betala 7.188 kronor + moms i ytterligare 1 år.

Avgift för betalrutiner

Sitoo som levererade webshopsprogrammet har varit bra att ha göra med och deras program fungerar bra. Men i samband med att betalrutinerna kopplades till webshopen, tog även Sitoo ut ytterligare en extra avgift och som de inte upplyste om i samband med att jag tecknade avtalet om att abonnera på deras program:

Sitoos avgift för att samkoppla med Klarna Checkout:       1.490      SEK

Faktureringsavgift:                                                                           29      SEK

Moms:                                                                                               379,75 SEK

Totalt:                                                                                      1.899      SEK

 

 

Sökoptimering

SEO Sökoptimering surfa internet kunder
Hur kan kunderna på bästa sätt surfa sig till din verksamhet? Ute på internet har du inte bara lokal konkurrens utan en massiv internationell konkurrens som tävlar om kunderna.

Om du ska bedriva en webshop, är du beroende av en bra sökoptimering, det som även kallas SEO (Search Engine Optimizing). Det handlar om att rankas högt på t ex Google, Bing och andra sökmotorer när kunder söker efter de varor eller tjänster du säljer.

Bland de 10 främsta

Helst ska man hamna bland de 10 första i rankingen, dvs ungefär de som listas på första sidan vid en googlesökning.

Bland de 3 första

Allra helst ska du sträva efter att hamna bland de 3 främsta på söklistorna vilka i regel tar 70 % av försäljningen. Detta är mycket svårt att åstadkomma såsom småföretagare när man slåss mot större jättar i den bransch man ger sig in i.

Det finns mängder av instruktionsfilmer på Youtube om SEO och där man kan få många bra tips, detta är en av dessa:

SEO handlar om / goda råd:

 • gömma sökbegrepp i alternativa texter vid bilder.
 • Att använda ord i rubrikerna som folk förväntas söka på.
 • Att tänka på vart i rubriken de viktigaste orden hamnar.
 • Att inte ha för långa meningar och stycken och att använda många rubriker.
 • Att generera text som Google uppfattar…
 • En hemsida med endast bilder och liten text har mycket svårt för att få till stånd en bra sökoptimering.
 • Därutöver är det bra att ha länkar ut och andra sidor som också länkar till ens sida, vilket också sökmotorerna uppfattar positivt.

Det är en djungel att lära sig allt runt sökoptimering och det är en ständigt pågående process. Men vissa delar har jag lyckats snappa upp under denna tid.

 

Dyrt att anlita hjälp för SEO

Kostnaden för att ta hjälp av IT-företag kan lätt hamna på runt 20.000 SEK för ett första initialt arbete. Men just sökoptimering är en ständigt pågående process och man kan inte ligga på latsidan om man vill synas i rankingen. Förbättringar och tillägg måste därför hela tiden åstadkommas på webshopen eller hemsidan för att man ska kunna rankas bättre. Just till hemsidor byggda i wordpress finns det SEO tillägg man kan använda sig av för att få hjälp med vad man bör förbättra. Men detta erbjuds inte när man abonnerar på ett webshopsprogram.

Då när jag startade upp företaget, sade IT-företagets representant att Google uppdaterar sina sökningar med ca 3 månaders intervaller. Nu har jag fått veta att de gör det inom 3-4 dagar. Således borde resultatet av det IT-företagets arbete ha märkts av redan efter några dagar. Men det gjorde det inte. Inte ens efter 6 månader hamnade jag högre i rankinglistorna mer än med några få ord som ledde till varor som inte hade så hög försäljningspotential.

 

Google Adwords

Komplement till sökoptimering kan vara att köpa annonsering genom Google Adwords. Det innebär att du köper annonser som hamnar överst eller i början av Googles söklistor när folk söker på de produkter du säljer. Detta sätt är ganska kostsamt men man får en helt fantastisk hjälp från Google Adwords hur man bör utforma dessa annonser och vad man ska tänka på. Man får också bra mätverktyg där man kan följa utvecklingen av den annonsering man gör. Om du väljer Google Adwords, ring till dem och be om hjälp med hur du ska lägga upp annonserna och de kommer att ge dig förträfflig hjälp!

Google Adwords egen Youtubekanal

Google Adwords har en egen Youtubesida med mängder med bra instruktionsfilmer hur man bäst använder sig av Google Adwords, https://www.youtube.com/user/learnwithgoogle/featured?disable_polymer=1?&ytbChannel=Google%20Ads. Här är en ytterligare film om Google Adwords:

 

 

 

Google Analytics

Använd även Google Analytics i din verksamhet. Mycket bra information och mätverktyg för att få grepp om hur ens synlighet och marknadsföring går, vilka målgrupper man har och hur kunderna hittar din verksamhet. De har också en app du kan hämta ner för att lätt komma åt dina uppgifter via din mobil.

 

Facebook Ads

Via Facebook kan du också skapa egen företagssida gratis samt köpa annonser som antingen hamnar uppe till höger när folk scrollar på tidslinjerna på sin dator – eller som kommer i tidsflödet. Ett relativt billigt sätt att snabb nå ut till många eventuella målgrupper för sin försäljning.  Det är således möjligt att välja målgrupper t ex geografiskt, kön och efter intressen. Även Facebook har bra mätverktyg för att se hur annonseringen går och de har även app att ladda ner till mobilen för att göra sina marknadsanalyser. Facebook Ads har också fantastiskt bra kundservice.

Här kan du se ett klipp på hur Facebook Ads Manager fungerar:

 

Linkedin

Det finns även möjligheter att göra sig synlig via Linkedin, vilket jag inte är jätteduktig på såsom företagare. Därför lämnar jag det därhän med att bara nämna det, så får ni själva söka mer information om detta så att jag inte informerar er på fel sätt.

 

Annonser via Blocket

Det kan också vara möjligt att annonsera om din verksamhet via Blocket. För att göra detta, krävs det att du har momsregistrerat dig.

 

Stalkers och nedlagt företag

jobb arbetssökande Linköping
Arbetssökande igen. Jag söker anställning på 50-75 % i Linköping med omnejd.

Idag är mitt företag nedlagt och jag är åter arbetssökande. Jag har lärt mig mycket under denna resa och jag har åstadkommit oerhört mycket, även om jag till slut fick ge upp. Jag höll ut i 2 år och 7 månader. Hade jag orkat driva företaget vidare i 5 månader till, hade jag inte blivit skyldig Arbetsförmedlingen de 25.000 SEK. Det känns ju naturligtvis lite bittert.

Vad jag har lärt mig under mitt företagande

Men jag har visat för mig själv att jag är kapabel att

 • bygga egen webshop,
 • jobba med sökoptimering (SEO),
 • göra filmer och fota,
 • jobba med ljud och göra musik
 • agera på scenen (vilket jag älskade att få göra!)
 • marknadsföra mig….
 • Söka den information jag behöver såsom företagare,
 • boka lokaler och fixa biljettsystem,
 • fixa det ljud- och bildtekniska delarna det innebär att gå ut på scenen inför människor.
 • Jag har föreläst, uppträtt, sjungit, berättat och agerat på scenen inför människor.
 • Jag har sjungit för folk ute på stan.
 • Jag har tagit kontakt med okända människor.
 • Jag har varit problemlösare.
 • Jag har varit alltiallo – allkonstnär.

Det har varit en helt hisnande resa att göra för mig. Jag som har gått från att vara isolerad under lång tid såsom sjuk och arbetssökande. Jag har startat upp företag trots mycket dålig självbild och självförtroende…. Man måste klara av otroligt många olika saker. Det har varit tillfredsställande att ha den bredden i det jag gjort.

Stalkers

Jag har utsatts för hutlöst många tärande stalkers under mitt företagande. Det har haft sitt pris att vara en offentlig person. Till slut förstod jag att jag inte kunde fortsätta bedriva min verksamhet på grund av detta.

I princip fick mina sista 10 månaders hårda arbete ett mycket snöpligt slut. En stalker filmade hela min föreställning och hotade med att lägga ut alltsammans på sociala media. Hela min affärsidé gick upp i rök. Jag kände stort obehag då han sprang runt mig och krävde att jag skulle skjutsa honom till tåget, som han missade. Jag upplevde den mannen som mycket labil och att jag inte visste vart jag hade honom. Det slutade med att jag fick skjutsa den obehagliga stalkern från Eskilstuna till Södertälje. Det jag fick erfara, fick mig att inse att jag kan inte fortsätta äventyra min säkerhet och mitt barns trygghet. När jag till slut kom hem till Linköping och klev ur benen, vek sig mina ben och jag blev sittande ett tag ute på trottoaren innan jag kunde bära in mina saker från bilen.

Den händelsen gav mig viktiga insikter. Det går inte att åka ensam ut till scener på det viset som jag försökte göra. Det är för farligt. Vilken knäppgök som helst kan uppenbara sig och skada en i det läget. Blir man lämnad ensam i en lokal en mörk kväll med en sådan man, inser man farorna med det. Det hade lika gärna kunnat sluta med att en sådan individ huggit en kniv i mig eller strypt mig. Eller gjort mig illa på annat sätt. Såsom att våldta mig igen.

Var rädd om dig!

Hotbilden kan alltså bli så allvarlig att man kan komma till skada. Överväg därför vilken väg du vill gå om du som kvinna tänker starta eget företag. Om du går in i en mer offentlig roll, kommer du definitivt att utsättas för dessa hemska stalkers. För mig har det rört sig om ca 4.500-5.000 stalkers under de sista 3 åren, varav vissa av dem har varit mer otäcka än andra. De flesta har varit sexstalkers men det har också förekommit en del andra mycket oberäknerliga individer.

Den sista stalkern visade sig vara en muslimsk fundamentalist som mördat genom att skära halsen av folk. Jag hade haft kontakt med honom i ca 2 år och han hade framställt sig som ödmjuk och våldsutsatt. Plötsligt bjöd han hem sig själv till mig för att leverera ett porträtt han målat på mig. Han berättade om hur han mördat, då han stod i mitt kök i mitt hem. Och jag var ensam med honom där och då. Fruktansvärt obehaglig situation!

 

De förhoppningar jag hade i början grusades

Det är sådant man inte räknar med när man glad i hågen startar upp ett företag och ser fram emot att få bygga upp en verksamhet. När man hoppas möta många spännande och trevliga människor, vill hjälpa andra och bygga nätverk. När man vill grunda något bra. Jag har nog varit alltför godtrogen och naiv och det tillsammans med mitt civilkurage har inte varit en bra kombination. Vi har idag ett Sverige och en värld där vi utsätts för betydligt mer exponering och faror än tidigare. Är du beredd på att gå rakt in i det?

Om du är kvinna på väg att starta upp ett företag och vill veta mer om min erfarenhet av stalkers, är du välkommen att höra av dig till info@mariannejordhen.se.

 

Stalkingen fick mig att lämna Facebook

Jelina Marianne Jordhén
Detta är en av de bilder jag använder för att illustrera vem jag är just nu. Personliga porträtt ch det är precis såsom kvinnan jag känner mig. Jag vet inte vilken framtid som väntar på mig. Jag vet inte vilken resa jag kommer att få göra framöver. Det är det som kallas – livet.

På grund av den stalking jag utsatts för och den hotbild jag ännu upplever runt den sista stalkern, har jag valt att lämna Facebook helt. Detta innebär också att jag får svårare att nå ut med min musik och att jag inte kan visa mig officiellt som mitt normala jag i någon film eller på foton längre.

Många av mina tidigare filmer och bilder är nu helt raderade från internet. Vilket väcker en sorg i mig. Att få uttrycka mig kreativt har betytt så otroligt mycket för mig.

När jag visar mig över internet fortsättningsvis, kommer jag alltid att bära peruk och vara annorlunda sminkad och klädd än vad jag är till vardags. Det är det pris jag får betala för att jag varit för offentlig och utåtriktad i en värld där inte alla människor vill en väl.

 

Var försiktig och var rädd om dig!

//Jelina Marianne Jordhén