Kommunikation med djur

Kommunikation med djur kan ta sig många olika former. Här berättar jag lite om shaping och klickerträning, som kommer alltmer även inom hästträning.

Egentligen skulle man kunna säga, att mycket av träningen i horsemanship är en typ av shaping. Men precis som jag tidigare nämnt, har man även börjat använda sig av shaping och ännu mer precist klickerträning då man tränar hästar. Och detta är något jag tror kommer att växa lavinartat.

 

Kommunikation genom förväntningar och motivation

Kommunikation genom viktfördelning
En riktigt duktig ryttare, kan kommunicera med hästen genom viktfördelning i sadeln och få hästen att göra det ryttaren vill.

Tänk vad många insikter vi kommer att nå när alltfler inser att varken människa eller djur blir lyckligare av att människan brukar våld och tvång i relationen till sitt djur! Att kommunikation, samspel och relation påverkas och får ett uppsving om människa och djur istället kan känna att de har roligt tillsammans. Då ökar förväntningarna, motivationen och viljan att uträtta något av stordåd!

 

Klickerträning av islandshästar

I Wermlandstidningen kunde man för några år sedan läsa om en islandshästgård i Värmland, där man börjat använda sig av klickerträning (shaping) i sin kommunikation med hästarna. Tyvärr har Werlmandstidningen tagit bort denna artikel från internet. Det handlade om islandshästgården ”Isgård”. Men i artikeln kunde vi läsa:

 

”Klickerträningen går ut på att man fångar in naturliga beteenden och belönar dem. För att alls få några beteenden att belöna måste hästen röra på sig.

 – Så vi har börjat leka med dem för att få igång dem, säger Ari Himmel.

På det sättet har de fått fram allt från enkla trick till de mest avancerade rörelser ur den högre dressyrskolan: piaff (trav på stället), levade (hästen stegrar sig) och capriole (hästen gör ett avancerat ”hänghopp”).

 

Klickern kan också användas för att få fram lite mer vardagsbetonade beteenden. Till exempel för att lära hästen stå still när man sitter upp.

Men: hur i allsin dar leker man med en häst!

– ”Jaga tigern” är en favorit! säger Aris syster Jana.

 

En blå plastpåse på en pinne som rör sig lite ryckigt framåt – jättekul! Eller varför inte en helt vanlig fotboll? Toppen för en häst att springa efter!

Följa John är också en populär lek.

Ari visar med 16-åriga islandsstoet Björk.

Ari rör sig sidledes framåt genom att sätta ena benet i kors framför det andra.

Björk gör likadant.

 

Det är fascinerande att se samspelet mellan häst och människa. Klick! Björk får en näve hästmüsli som belöning.

Target viktigt hjälpmedel

Något tvång används inte längre på Isgård. Men piskan är fortfarande viktig – fast i en helt annan roll!

Den har konverterats till en så kallad target. (ordet betyder ungefär ”mål” men har inte fått någon svensk översättning).

Med en target kan man leda hästen dit man vill utan tvång.

Targeten kan vara din hand, en pinne med en boll på, en musplatta som du lägger på marken eller ett spö.

När hästen lärt sig att den blir belönad om den duttar med mulen på targeten kan du lägga undan grimman – hästen följer dig frivilligt!”

 

Operant inlärning

Även Sara Slottner skriver om kommunikation genom operant betingning och klickerträning i sin blogg http://forskning.equinfo.se/#post79

 

Kommunikation mellan rov- och flyktdjur

Jag ser fram emot att följa denna utveckling. Däggdjur har många gemensamma nämnare. Trots att vi människor har en benägenhet att klassificera och dela in djuren i olika grupper, såsom rovdjur och flyktdjur. Vi kan dock inte blunda för att rov- och flyktdjur ofta lever sida vid sida och att de har en kommunikation sinsemellan. Vem har inte sett kärleken som kan finnas mellan en häst och en katt? Eller mellan en hund och katt, hund och häst?

Kommunikation med djur
Hund och katt som tycker om varandra.

Att använda leken som kommunikation

Trots alla människans indelningar i fack, fascineras de flesta djur av leken. Ett sätt att bryta de barriärer vi människor ofta skapat i relation till våra djur, är genom leken. Om vi bara tar oss tid…… Det är egentligen det som är grunden till allt samspel mellan människa och människa såväl som mellan människa och djur. Att vi på något sätt hittar sätt att kommunicera med varandra. Att vi vågar lyssna till vad djuret bredvid oss säger till oss. På så sätt kan en virvlande kommunikativ dans uppstå mellan människa och djur. Vi ger och tar, tar och ger. Dessa fantastiska djur, som vi människor har så mycket att lära oss från!

Exempel på duktiga hästkommunikatörer är Hempfling, Honza Blaha och Clémence Faivre. Här lägger jag in några filmer med dessa. Njut av den kommunikation ni ser mellan människa och djur!

Clément Faivre:

 

Hempfling:

Honza Blaha:

I denna lite längre film om kommunikation mellan människa och häst, medverkar bland annat Mark Rashid, Carolyn Resnick, Linda Kohanov, Kim Elroy, Klaus Ferdinand Hempfling och Alexander Nevsorov – alla mycket kunniga på sitt område och som det är värt att lyssna till. Ta dig tid att titta på denna film, om du kan.

 

Kommunikation under heelwork och freestyle med hund

Den som tränat med djur, vet hur mycket träning som krävs för att kunna träna in ett sådant här program. Men ingen tvekar nog att hundarna har roligt i sin kommunikation med sin matte:

 

Shaping

Vi anstränger oss gärna lite extra för att få den där belöningen vi så gärna vill ha. Delfiner, sälar, valrossar och späckhuggare har länge tränats med klickermetoden. Hundar i ett 20-tal år ungefär – och nu är det hästarnas tur. Råttor och möss har tränats i shaping under ett otal forskningsprojekt, apor likaså. Vem har inte sett filmen om Emil i Lönneberga och hans gulliga, glada gris som så gärna hoppar tillsammans med honom?

Kommunikation
Kommunikation med djuret ifråga är oerhört viktigt när det handlar om djur som ska räddas.

Kommunikation med djuren i min barndom

Även om jag inte visste det då jag var barn, använde jag spontant något av shaping i min kommunikation med kor och hästar. Fast då kanske inte lika tydligt utstuderat som det kan bli i enskilda träningsmoment. Exempelvis då korna visste att om de följde oss lösa hem från hagen, fick de mat, blev ompysslade och mjölkade. Ledarkon Mary bar mig hem från hagen, ofta med min jacka hängande på sitt ena uppåtsvängda horn – för hemma fick hon gröpe! En ko som då hon kom till oss, visade att hon inte hade något som helst förtroende för människor. Men genom idog ompyssling och en ömsesidighet i vår kommunikation blev hon mycket barnkär och harmonisk. Mycket tack vara alla de timmar jag som barn tillbringade vid hennes sida, många gånger utan att mina föräldrar visste om det.

 

Kommunikationen mellan min far och får

Våra får brukade alltid skrika förskräckligt då de fick syn på min far. För att få dem att tystna, gav han dem mat. Huruvida detta kan ses som en typ av ”negativ shaping” eller en operant inlärning kan vi dryfta. Fåren fick sin förväntade belöning i form av mat. Min far fick sin förväntade belöning i att fåren tystnade. Vad kom först, hönan eller ägget? Vem som påverkade den andra kan vi egentligen inte vara säker på. Var det fåren som styrde min fars handlande eller var det min fars handlande som styrde fårens skrik?

Det vi torde kunna enas om är att det dock rörde sig om en kommunikation mellan djur och människa. Egentligen en mycket intressant kommunikation, sett ur ett däggdjurspsykologiskt perspektiv. Det är uppenbart att människans och djurens språk ändå är överlappande på ett sätt att vi kan göra oss förstådda i vår kommunikation i båda riktningarna genom det sätt vi handlar på.

 

Kommunikation genom kroppsspråk

Kroppsspråk är en typ av kommunikation. Forskarna har länge enats om att människans kroppsspråk är av större betydelse än de ord vi uttalar. Om vi bara tar oss tid att studera och förstå även djurens kroppsspråk, kommer vi att kunna överbrygga att vi talar olika språk med våra munnar. Där finns en kommunikation. Djur använder exempelvis ofta samma slags undvikande blick och kroppshållning som människor. Djur kan också visa glädje och irritation/ilska på liknande sätt som människor.

Kommunikation med djur
Vilken fantastisk kommunikation denna tax visar mot sin förare! Även taxar kan! 🙂 För att vi människor skall kunna fungera som hela individer, krävs ett samspel mellan vår kropp och själ. Men det krävs också ett samspel med de djur och människor som vi har runtomkring oss. Det som vi kallar kommunikation.

Kommunikation med hundar

Svenska mästaren 2017 Nina Roegner med sin hund Moster i hundsporten Freestyle visar här hur otroligt bra kommunikation kan fungera mellan människa och hund:

Ett annat otroligt duktig hundekipage är Lucy Creek med hennes hund Skipple i det som kallas heelwork:

Ett ytterligare duktigt hundekipage där vi kan se en fantastisk kommunikation är Lusy Imbergerova och hennes hund Deril från FCIs världsmästerskap i hunddans från 2016:

 

I artikeln i Wermlandstidningen nämnde Jana Himmel att hon sett en video där man klickertränade en spindel. Således är det ofta människans egna tankar som sätter begränsningar för vad djuren klarar av. Det blir då också uppenbart, att vi människor ännu inte har lärt oss att kommunicera fullt ut med de djur som finns i vår närhet.

Det vore underbart, om det även gick att klickerträna dammråttorna till att springa in i soppåsen.

//Jelina Marianne Jordhén