Teater och skådespeleri, att spela olika roller

Teater – så otroligt roligt!

teater musik
Man eller kvinna? Med rätt utklädsel och rätt sminkad, kan jag spela båda könen. Här i rollen som min egen far Ernst ute i Linköpings city. Det var få som förstod att jag faktiskt var en utklädd kvinna, vilket var fantastiskt roligt att förstå. Jag satte ner vid en pub och drack en öl och när jag filmat färdigt en scen (som ni kan se lite från här nedan), kom en servitris och pratade med mig en stund. Jag drog av mig peruken och bubbelplasten innanför skjortan för att det blev så varmt, samt drog ur hårsnodden ur mitt hår. Den manliga servitrisen tappade hakan. Därefter kom det några trevliga yngre och frågade vad jag gjorde. Det visade sig att de var poliskollegor som var ute för att dricka en öl ihop. 🙂 Jag fick dricka en öl med dem. En trevlig stund!

Teater har blivit en stor glädje i mitt liv. Jag hade ingen aning om att det kunde vara så roligt att spela teater och få möjligheten att gestalta olika roller. Nu har det blivit en av mina starkaste hobbies jag har, utöver fotandet, filmskapandet och musicerandet. Denna sida ägnar jag mitt huvudfokus just åt mitt skådespeleri och teater men genom detta kommer ju även min kortfilmer att finnas och synas.

Oftast står jag ju både bakom och framför kameran, eftersom jag skapar dessa filmer själv och således också måste hitta trix och trick för att både kunna filma mig själv som skådespelerska.

Teater: Hämmad såsom yngre

Tidigare i livet var jag ganska blyg och försiktig och jag hade absolut inte förtroende nog för att ställa mig på scenen. Att spela teater skulle aldrig ha fungerat för mig där och då. Men idag vågar jag mycket mer och känner att jag får en kick av att just agera och stå på scenen. Numera tycker jag verkligen att detta är jätteroligt och jag känner en stark livsglädje i detta kreativa skapande. Genom att kunna gestalta olika karaktärer öppnar också en hel värld upp sig även i min ensamhet. Jag kan skapa på ett bredare och interaktivt sätt.

 

Teatern ger möjligheten att förstå andras livssituationer

Men överlag, är det bra att kliva in i olika roller, för att få fler perspektiv på tillvaron och därmed också en ökad förståelse för andra människors situation.

Genom min enmansföreställning som jag satte ihop 2018, spelade jag flera olika karaktärer. Dels 16-åriga Maria, 50-åriga Maria, 40-åriga Monsieur Luc, min egen far Ernst samt den 75-åriga internationella showartisten Vera Blom. Vera Blom är en liten luring, hon är den blonda donnan här ovanför och som har en cerise kofta på sig. Även Monsieur Luc är ett riktigt förvuxet busfrö med mycket glimten i ögat.

 

 

 

Teater: Att spela min far

Att spela min egen far Ernst, gav mig nya infallsvinklar och perspektiv på varför det blev som det blev i min primärfamilj. Nu förstår jag, att han var en otroligt storsint man, trots att han egentligen rent fysiskt var ganska liten. Nu långt efteråt, förstår jag hur mycket gott han ville göra för mig och familjen. Men han fick inte riktigt de chanser han hade förtjänade. Idag känner jag stor respekt för honom, för den han var och för det han faktiskt gjorde för mig.

 

Teater: Att känna sig hemma på scenen

Det är faktiskt roligt och lite förbluffande hur man kan förändras under sitt liv. När jag står på scenen idag, känner jag mig helt trygg i det jag gör. Det känns som att jag är ”hemma”. Jag kan spela både man och kvinna och även olika åldrar. När jag ska gestalta en roll, går jag verkligen in för att vara den karaktären. Det mesta jag gör, tar jag med en klackspark. Eller också med ett allvar bakom, om det handlar om någon typ av samhällsfråga jag lyfter såsom sakfråga.

 

 

 

 

 

Det var lite av allt tokigt jag har hittat på hittills – och mer lär det bli. 🙂 Jag ser själv att jag utvecklas alltmer i positiv riktning över tid runt detta och det är en mycket spännande resa jag har tagit in på, när jag börjat göra detta.

 

Regisserad skådespelerska på teaterscenen

9 mars 2019 deltog jag för första gången i mitt liv såsom regisserad skådespelerska på www.playinaday.se – något som var oerhört roligt och som jag gärna gör igen. Jag finns också presenterad på

Filmcafé.se

Statist.se

Stagepool.se

Jag hoppas att du gillar det jag gjort och vill komma tillbaka för att se på mer av det jag gör. Du kan också hitta mig på Facebook samt på Youtube.

Välkomna att höra av er om ni söker folk till erat produktionsbolag

Receptionist Linköping vaktmästare projektanställning teater musik
Vilken framtid väntar härnäst på mig? 16 år eller 53?

Om något produktionsbolag råkar hitta mig här, är ni välkomna att höra av er till mig om ni tror att jag kan passa in i någon av de roller ni ska besätta. Jag är öppen för förslag och beredd att både spela man och kvinna samt olika åldrar. Jag vet med mig, att jag ofta kan gestalta betydligt större åldersspann än vad som brukar vara vanligt.

Det är väl också det som är meningen med teatern, eller kanske charmen i teater – just att vi får chansen att såsom skådespelare och skådespelerskor tillfälligt kliva in i rollen som någon annan. Att agera på scenen känns otroligt naturligt och jag känner mig hemma när jag gör det. När jag är på scenen, blir mina sinnen skärpta och jag levererar. Jag känner ingen nervositet eller ångest utan jag blir mycket fokuserad på det jag gör.

Utöver teatern, gör jag en del musik. Jag är registrerad upphovsman vid STIM samt har ett internationellt IPI-nummer. Jag finns även på Soundcloud.

Varmt välkommen att kika in på denna min sida igen!

 

//Jelina Marianne Jordhén

info@mariannejordhen.se