Musiken som jag förlorade men återvann

Musiken
Musikern och showartisten Jelina Marianne Jordhén år 2018. Jag älskar att klä upp mig fint, fotas och få leka med glamour, vilket kan lyfta oss ur den trista vardagens måsten.

Musiken i mitt liv har inte varit självklar

Musik har inte alltid varit självklar i mitt liv. Dels har jag under många år inte kunnat spela och sjunga. Dels har jag under de första åren såsom sjuk inte kunnat leva med så mycket ljud runt mig. Därför är det en sådan oerhörd befrielse att idag kunna komponera egen musik, spela och sjunga. Även om jag fortfarande måste hushålla med min ork vad gäller ljud runtomkring mig. Det har inte varit någon självklarhet för mig. Musiken är något av min andning, mitt hjärtas slag – men det är inte alla som gillar det jag gör.

Musiken är ett språk som alla kan förstå

Musik är ju också så fantastisk, att den är ett språk som alla kan förstå oavsett vilka språk och vilka kulturer vi växer upp i.

Den här sången har jag skrivit med glimten i ögat. Jag blir glad över när jag själv lyssnar på den, då jag vet hur mycket värme och kärlek jag har lagt in i texten:

Musiken kan förena och bli det där kittet som behövs för att väcka glädje i en hel grupp med människor. Eller lyfta fram sorg eller andra affekter inom oss. Här är dock en låt som är tänkt att väcka lite leenden och som jag har gjort med glimten i ögat, min sång ”Scandinavian Men” som någon faktiskt trodde skulle kunna bli en vinterplåga vintern 2018/19:

För att vara relativt okänd musiker, är jag stolt över att ”Scandinavian Men” har fått över 12.000 visningar på min FB-sida men som jag nu har valt att stänga ner för att dra mig undan lite mer.

I svarslåten ”Scandinavian Women” spelar jag man:

 

Genom musiken kan vi vara kreativa

Det är ju så, att även i mina musikvideos finns det ju chansen att agera och spela teater. Vilket ju är fantastiskt roligt. Och eftersom jag är altstångerska, gör sig min röst bäst i lite lägre tonarter och jag har ännu svårt för att få en bra sångröst då jag sjunger höga toner.

Musiken
Här spelar jag 16-åriga Maria, men jag är i verkligheten över 50 år! 🙂

 

Musiken dog inom mig

Musiken dog inom mig då jag var 15-16 år. Min sångförmåga förstördes av att jag sjöng i skolkören på julavslutningen i nian – och tappade rösten mitt under föreställningen. Mina stämband förstördes. När jag var 16 år gammal, fick jag spela Wilhelm Peterson Bergers ”Sommarsång” på skolavslutningen i nian. Bara en vecka senare utsattes jag för hedersvåld och våldtäkt. Det chockade mig kraftigt.

 

Att dömas som hora för att man blivit våldtagen

Några månader senare, när min mor fick veta att jag våldtagits, anklagade hon mig för att vara en ”hora som hoppat isäng med den där araben” och hon började bestraffa mig på olika sätt för det som hänt. En av bestraffningarna var att hon sålde pianot, något som jag tog mycket hårt. För där på våren, hade min musiklärare ”Häggis” sagt att jag var en lovande pianist. Och utan piano, kunde jag inte fortsätta mitt pianospelande. Min mor svek mig på det grymmaste sätt när jag egentligen hade behövt henne som allra mest. Det har skadat mig.

I denna sång, agerar jag unga 16-åriga Maria, som sjunger om smärtan i att ha våldsutsatts och svikits så grymt av de vuxna runtomkring:

Denna musikvisning ”Marias Sång” har hittills haft över 16.000 visningar på Facebook, medan jag ännu hade min FB-sida kvar där.

 

I 32 år spelade jag inte piano för att det drog upp minnena från det våld jag utsatts för. 2014 beslutade jag mig för att hämta hem ett gammalt 1950-talspiano och jag satte mig ned för att spela, tills dess att jag kunde överrösta min mors röst inom mig och som varit hindret för mig att kunna fortsätta min musikaliska bana. Och plötsligt upptäckte jag, att jag kunde komponera egen musik!!!  Priority är en av låtarna jag skapat texten och sångstämman, men där jag har köpt bakgrundskompet med livstidslicens. Ibland kan det vara lättare att göra en låt på det sättet och också ett sätt att få en variation mot hur man själv skulle skapa själva bakgrundskompet. Ett sätt att bredda sig lite.

 

Genom musiken ger jag en kärleksförklaring till min son

Min sång ”A Gift From Heaven” är min kärleksförklaring till mitt barn, som jag till slut fick straxt innan jag skulle fylla 39 år. Han är ett IVF-barn då min ägglossning avstannade av det våld jag utsattes för i ungdomen och jag erhöll en kraftig hormonell rubbning av den chock det innebar. Men jag fick till slut min älskade son, som betyder allt för mig. Det är först då man fått barn, som man verkligen förstår hur stor kärlek verkligen kan vara. Och man förstår moderskärleken ännu bättre, om man dessutom vet hur det är att strida för sin och sitt barns rätt att få ha en relation, för att någon annan försöker eliminera den möjligheten för en.

Igelkottaskinnet

Här tolkar jag den lite burleska sången ”Igelkottaskinnet”. Det är en sång som alltid har fått mig att le:

 

 

Att sjunga på franska

Att göra musik är en sak. Att sjunga på ett annat språk än sitt modersmål är ett annat. Jag har provat på att sjunga på franska, som jag tycker är ett fantastiskt vackert språk. Detta är vågat av mig, med tanke på vilken nivå mina franskakunskaper ligger på. Jag har inte nyttjat språket i någon större utsträckning sedan jag slutade min sekreterarutbildning år 1988. Men ju mer jag försöker sjunga på franska eller ibland skriver något svar på franska till någon fransktalande, upptäcker jag att det nog ligger lite latent kunskap i språket i alla fall. Här är två prov på hur det kan låta när jag sjunger på franska:

 

Att lyfta fram människor i utanförskap

Jag känner en oerhörd experimentlusta och har ju ännu inte riktigt hittat vart jag hör hemma exakt rent musikaliskt. Men det finns en glädje i allt jag gör, även om mina budskap i sig kan vara av djupare slag. Som i denna sång, där jag vill lyfta fram alla de människor som har hamnat i långvarigt utanförskap:

 

Min dikt ”Rosen & Gull” blev en sång

När jag jobbade ihop min föreställning ”Överlevaren – Jokerbruden”, gjorde jag en tolkning av min gamla dikt från ungdomen, ”Rosen och Gull”. I musikvideon spelar jag 16-åriga Maria ,trots att jag själv är +50.

 

Självständighet och självförverkligande som gått för långt

I min sång ”Isn’t It Strange” lyfter jag fram hur vi strävat efter självständighet och självförverkligande men därmed också skapat världens mest ensamma folkslag, med flest antal singelhushåll i världen. Det är många gånger jag har undrat, om vi verkligen har varit så kloka när vi skapat ett samhälle, där så många människor känner sig så fruktansvärt ensamma.

Att förverkliga sina drömmar

Genom musiken kan vi uttrycka tankegångar och känslor. I låten ”Potentials” försöker jag lyfta fram att många av oss aldrig förverkligar våra drömmar, utan fortsätter att leva vårt liv som alltid tidigare;

 

 

Att i musiken lyfta fram den oändliga kärleken

Naturligtvis måste även jag sjunga om den oändliga kärleken. Den där som man aldrig kan glömma och som får oss att förbli lojala mot den vi älskar genom hela livet:

 

 

Ibland tänker jag på, att det inte heller lät så bra när Marie Fredriksson gav ut sina första låtar. Men tänk så stor artist hon ändå blev och hur bra det låtit. Hon har verkligen vuxit såsom sångerska under sitt musikliv – och det är något jag också hoppas kunna göra. Trots allt har jag mycket att ta igen, med tanke på de år jag tidigare förlorat i sjukdom. Medan många i min ålder kanske vill dra ihop sig och börja minska ner sin tillvaro, känner jag snarare ett behov och en livsglädje att vilja expandera och upptäcka mera. Jag vill hinna leva mer!

 

 

I musiken tycker jag precis som i mitt skrivande om att lyfta fram olika relationer mellan människor. Till slut, låter jag er därför lyssna på min låt ”Du och jag”, som jag själv tycker väldigt mycket om:

 

Med hopp om att du gillar något av allt det jag gjort – eller kommer att gilla något av det jag kommer att göra!

Och ni minns väl vad Lill Lindfors brukar sjunga; ”Musik ska byggas utav glädje!”

 

//Jelina Marianne Jordhén

 

Jag är registrerad musikalisk upphovsman vid STIM och har internationellt IPI-nummer är 878688938. Jag finns på Soundcloud samt på Youtube.