Hemlös – Ett porträtt av hemlöse Peter

Mitt möte med hemlöse Peter

Peter är just nu hemlös och längtar efter att få hyra en bostad som han kan känna sig trygg i. Vem kan erbjuda honom en bostad, så att han inte behöver sova utomhus något mer? Hör av er till mig, info@mariannejordhen.se om du kan erbjuda Peter en mindre bostad. Peter är villig att flytta till annan, mindre ort bara han kan komma in i värmen och kan få chansen att låsa om sig när han ska sova.

 

Ett fantastiskt fint personporträtt av Peter, som i februari 2019 har varit hemlös i drygt ett år. Vi två lyckades få till ett otroligt fint samspel under intervjun, mycket tack vare att Peter visade sig vara lika socialt begåvad som jag själv är. Fantastiskt att två människor som nyss har mötts kan åstadkomma en sådan otroligt fin dokumentär tillsammans, genom att visa ömsesidig respekt för varandra och bjussa på sig själva på detta sätt.

Ta er tid att se alla fyra delarna, för att få en bra bild av Peter och hur det kan vara att leva såsom hemlös! Och för att få en ökad förståelse för att även den som är hemlös kan ha levt ett helt vanligt liv innan hemlösheten kom.

Bakgrund

I samband med att jag hade varit på audition för att försöka kvala in till jobb som showartist vid Kolmården (vilket jag tyvärr misslyckades med…) kom jag lite tidigt till resecentrum i Norrköping. Mitt tåg skulle inte komma in på ett tag varför jag tänkte att jag kunde passa på att ta en fika inne på ett café så skulle jag slippa göra mat när jag kom hem. Jag satte mig vid näst yttersta lilla bordet ut mot vänthallen. Efter ett tag kom en man och satte sig vid det yttersta bordet mot vänthallen, alltså bara ca 1 meter ifrån mig. Han störde ingen, men jag såg att han försökte hinna ladda sin mycket enkla mobil en liten stund i ett eljack som fanns under britsen vi båda satt på. Han luktade liten aning alkohol men inte mycket. Jag förstod att han kunde vara en av Norrköpings hemlösa.

En servitris kom fram och sade åt denne hemlöse man att han inte hade rätt att sitta där och att han absolut inte fick använda deras el. Så fruktansvärt inhumant bemötande med tanke på denne hemlöses utsatthet. När hon gick vände jag mig mot mannen och sade, att de tänker så otroligt fel. Mannen hade inte stört någon och det fanns gott om lediga platser i caféet. Skulle de ha bett en annan människa att lämna lokalen på det sättet, bara för att den inte handlat något? När alla platser på sittbänkarna i vänthallen var fulla med människor? Eller var det bara för att denne man var en av Norrköpings hemlösa, eller mer korrekt uteliggare?

Cafégäster som bjuder hemlösa på mat och kaffe

I USA har man börjat med ett system på många caféer, där caféernas gäster kan lägga en frivillig peng i en bössa eller skål så att de kan bjuda just hemlösa på en kopp kaffe eller något annat som denne behöver. Då får dessa hemlösa möjligheten att få i sig något som gör att de kan hålla värmen och får energin de behöver i sin tuffa tillvaro. Här i Sverige, där klimatet just nu är ganska kyligt, föses de hemlösa bara rakt av ut i kylan. Det finns ingen humanismen, ingen empati för deras situation. Jag bjöd därför mannen på mitt resterande te och på så sätt kunde han sitta kvar en stund och vi kom att prata med varandra. Han sade, att han förstår att jag är en snäll människa som bryr mig om andra, och det stämmer ju. Vi fick sådan fin kontakt att vi kom att byta telefonnummer och sade att vi skulle höras av.

 

Charmige Peter, som är hemlös – hälsar på mig

Mannen heter Peter och han blev hemlös för drygt ett år sedan. Jag ville lära känna honom mer och ville lära mig mer om han specifika situation varför jag bara några dagar senare bjöd honom till att komma och hälsa på mig i Linköping, så att han skulle kunna få sova i en varm säng i lugn och ro i några nätter. Han kom på fredagen samma vecka och stannade hos mig till söndagen.

Hos mig fick hemlöse Peter varmbad, möjlighet att raka sig, jag gav honom massage och smorde in hans torra hud samt tvättade och bandagerade hans sår som han fått av att ramla omkull av att vara så matt i kroppen. Peter fick lagad mat och fick koppla av. Han talade om att jag är den första som på ett års tid har bjudit hem honom på detta sätt och att han endast ätit 3 mål mat de sista 5 dagarna.

 

Charmerande hemlöse Peter längtar efter stabilitet och trygghet i livet. Han söker efter en bostad och han har borgensman som ställer upp för honom, bara någon kan hjälpa honom med en bostad. Vem kan hjälpa honom?

 

 

 

Detta möte resulterade i en fin, varmhjärtad dokumentär om hans liv och situation. Genom hans vittnesmål kan vi få en ökad förståelse för de hemlösa och uteliggarnas hemska situation.

Är det inte på tiden, att vi försöker satsa på att hjälpa in människor i samhället igen, istället för att allt fler ska behöva slås ut på detta sätt? Sådana som Peter är värda att få vår hjälp.

Hemlös (del 1)

Hemlös (del 1 av 4): Jag möter hemlöse mannen Peter Ohlsson, som får berätta om sitt liv. Peter söker bostad i mindre ort. Jag reflekterar också över utvecklingen i vårt samhälle, där alltfler blir just hemlösa och utslagna. Med tillstånd av Peter Ohlsson att publicera denna film om honom och hans situation i hopp om att någon som ser detta kanske kan erbjuda honom en lägenhet i mindre ort att hyra. #Hemlös

Publicerat av Lady Janielle Tisdag 19 februari 2019

Hemlös (del 2 av 4)

Hemlös (del 2 av 4)Hemlöse Peter Ohlsson berättar om sig själv och sitt liv. Om du kan erbjuda Peter en lägenhet, kontakta mig på info@mariannejordhen.se så vidarebefordrar jag kontakten mellan er. Peter vill gärna flytta från Norrköping och bosätta sig i mindre ort. Intervjuare: Marianne JordhénProduktionsår: 2019 i februariPublicerat med tillstånd av Peter Ohlsson i försök att hjälpa honom.

Publicerat av Lady Janielle Onsdag 20 februari 2019

Hemlös (del 3 av 4)

Hemlös (del 3 av 4) Mitt möte med hemlöse Peter.Peter söker bostad och vill gärna bo i mindre ort. Om du kan erbjuda honom en bostad, kontakta mig på info@mariannejordhen.se så förmedlar jag er kontakt. Medverkande: Peter OhlssonIntervjuare: Marianne JordhénProduktion och idé: Marianne JordhénProduktionsmånad och år: februari 2019Peter har givit sitt godkännande till att jag får publicera dessa filmer för hans skull.

Publicerat av Lady Janielle Onsdag 20 februari 2019

Hemlös (del 4 av 4)

Hemlös (del 4 av 4)Mitt möte med hemlöse Peter, som söker bostad i mindre ort. Om du kan erbjuda honom en bostad, kontakta mig per info@mariannejordhen.se.Jag har Peters tillåtelse att publicera dessa 4 avsnitt där jag intervjuar honom. Produktion och idé: Marianne JordhénProduktionsmånad och år: februari 2019All bakgrundsmusik är köpt med livstidslicens.

Publicerat av Lady Janielle Onsdag 20 februari 2019

 

Peter har givit mig sin tillåtelse att jag får publicera dessa filmer för att öka förståelsen för hans och andra hemlösa och uteliggares situation.
Jag tackar Peter för ett fantastiskt möte och mycket gott samarbete!

Med hopp om att allt kommer att lösa sig till det bästa för Peter och att vår begynnande fina vänskap kommer att bestå.

//Marianne